22 Μαρτίου 2017

Teachers4Europe Αδελφοί Γκριμ- Χάνσελ και Γκρέτελ






Οι αδελφοί Γκριμ είναι ιδιαίτερα αγαπητοί στα παιδιά, κυρίως μέσα από τα κλασικά τους παραμύθια. Αρχικά τους είδαμε στον βιντεοπροβολέα της τάξης και οι μαθητές μάντεψαν σωστά την συγγενική τους σχέση. Η αγαπημένη μας κούκλα του κουκλοθεάτρου η «Ευρώπη» ήρθε και μας ταξίδεψε βόρεια στην Γερμανία, την χώρα καταγωγής των αδελφών Γκριμ. Έπειτα παρατηρήσαμε την σημαία της Γερμανίας, περιγράψαμε τα χρώματα και τα σχήματα που έχει και την συγκρίναμε και με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές σημαίες.


Πολλά και αξιόλογα όλα τα παραμύθια των αδελφών Γκριμ! Εκείνο όμως που αρέσει πολύ στα παιδιά, τόσο για την πλοκή, όσο και για το ευτυχισμένο τέλος του είναι «Ο Χάνσελ και η Γκρέτελ». Αν και τα περισσότερα παιδιά θυμούνταν την πλοκή του παραμυθιού, το άκουσαν με ιδιαίτερη προσοχή. Ακολούθησε συζήτηση και το ενδιαφέρον των παιδιών επικεντρώθηκε στο ζαχαρένιο σπίτι της κακιάς μάγισσας και αν μπορούσε στ’ αλήθεια να υπάρχει ένα τέτοιο σπίτι. 



Με αφορμή το ζαχαρόσπιτο και θέλοντας να δώσουμε ευρωπαϊκή σκοπιά στην συζήτησή μας, έστρεψα το ενδιαφέρον των μαθητών στα γλυκά της Ευρώπης. Έτσι ξεκίνησε η αναζήτηση ορισμένων ευρωπαϊκών γλυκών. Από την έρευνά μας στο διαδίκτυο βρήκαμε αρκετές εικόνες και πληροφορίες τις οποίες αποθηκεύσαμε για μετέπειτα χρήση.

Σε επόμενη φάση των δράσεων μας, οι μαθητές έπρεπε ν’ αντιστοιχίσουν τα γλυκά των ευρωπαϊκών χωρών με τις σημαίες τους, αλλά και να ψηφίσουν με ανάταση χειρός ποιο ευρωπαϊκό γλυκό θα προτιμούσαν να δοκιμάσουν. Ακολούθησε η καταμέτρηση των ψήφων και ανακοινώθηκαν τ’ αποτελέσματα.






Ακολούθησε η ενασχόλησή μας με το ρομπότ δαπέδου Beebot, όπου οι μαθητές διαλέγοντας τυχαία μία σημαία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπρεπε να προγραμματίσουν το ρομποτάκι, ώστε να φτάσει στο γλυκό της κάθε χώρας. Σ’ αυτήν την δραστηριότητα μας οι μαθητές μπορούσαν να βοηθηθούν και από τον πίνακα που είχαμε ετοιμάσει στην προηγούμενη δραστηριότητα, όπου φαίνεται η αντιστοίχιση των γλυκών με τις Ευρωπαϊκές χώρες.






Έπειτα οι μαθητές, χωρισμένοι σε πέντε ομάδες, δούλεψαν σε ατομικό φύλλο εργασίας. Κάτω από κάθε σημαία υπήρχε ένα πλαίσιο, όπου οι μαθητές ζωγράφισαν το γλυκό της κάθε χώρας.







Τελευταία μας δραστηριότητα ήταν η εικαστική απόδοση των γλυκών. Έτσι, σε λευκό χαρτί Α4 οι μαθητές ζωγράφισαν το ευρωπαϊκό γλυκό, που τους άρεσε περισσότερο και το κόλλησαν σε χάρτινο πιάτο.












και συνεχίζουμε...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Kids of World... Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogging tips
Blogging tips