18 Μαρτίου 2017

Teachers4Europe Χανς Κρίστιαν Άντερσεν- Το ασχημόπαπο



Η ενασχόλησή μας με τον Δανό συγγραφέα Χανς Κρίστιαν Άντερσεν ξεκίνησε με την επίσκεψη της «Ευρώπης», της κούκλας του κουκλοθεάτρου που μας επισκέπτεται κάθε φορά που γνωρίζουμε έναν καινούριο συγγραφέα. Με την βοήθεια της «Ευρώπης» εντοπίσαμε στο χάρτη την Δανία, παρατηρήσαμε την σημαία της και εντοπίσαμε πως είναι ίδια με την σημαία της Σουηδίας, με μόνη διαφορά τις χρωματικές επιλογές της καθεμιάς.


Ακολούθησε η ανάγνωση του παραμυθιού του Χ.Κ. Άντερσεν «Το ασχημόπαπο», η ιστορία του οποίου ήταν γνωστή στα παιδιά, αλλά και ενδιαφέρουσα. Έπειτα, ζητήθηκε από τα παιδιά ν' αφηγηθούν με δικά τους λόγια την ιστορία, τονίζοντας την κατάσταση που περιέρχονταν το άσχημο παπάκι σε σχέση με την αλλαγή της εποχής. Στη συνέχεια τα παιδιά ζωγράφισαν σε φύλλο εργασίας το παπάκι στις τέσσερις εποχές.







Με αφορμή τις τέσσερις εποχές επικεντρωθήκαμε στα καιρικά φαινόμενα, που συναντάμε σε κάθε εποχή. Αναρωτηθήκαμε τι καιρό μπορεί να έχει στην Ευρώπη και μέσω διαδικτύου και της σελίδας  http://www.okairos.gr/ οι μαθητές περιέγραψαν τα διάφορα καιρικά φαινόμενα στις χώρες της Ε.Ε.
Στο λογισμικό Kidspiration οι μαθητές με την λειτουργία ”drag&drop” (σύρε και άφησε) και σύμφωνα με όσα παρατήρησαν στην προηγούμενη ιστοσελίδα, τοποθέτησαν τα διάφορα καιρικά φαινόμενα στον χάρτη της Ευρώπης.




Έπειτα απ’ αυτήν την εργασία οι μαθητές θέλησαν να φτιάξουν και τον δικό τους ατομικό πίνακα καιρού.









 Στην τελευταία μας δραστηριότητα τα παιδιά παρατήρησαν πάλι τον online χάρτη της Ευρώπης με τα καιρικά σύμβολα και ανακαλύπτοντας τις σημαίες της κάθε χώρας, τοποθετούσαν την σημαία στην αντίστοιχη στήλη με το  σύμβολο του καιρού. 

Δημιουργήθηκε ομαδική εργασία, όπου έγινε καταμέτρηση των σημαιών σε κάθε στήλη και τα παιδιά οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα πως στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. έχει συννεφιά, καθώς η εποχή είναι ο χειμώνας και η εποχή είναι ίδια για όλες τις χώρες.





συνεχίζουμε το ταξίδι μας με άλλους συγγραφείς...



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Kids of World... Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogging tips
Blogging tips