28 Μαΐου 2016

Μουσικές ιστορίες με πίνακες – «Η κιθάρα δραπέτευσε»




Η τελευταία μας δράση για το έργο "Μουσική Πινακοθήκη" και η πιο ουσιαστική, αφορά το ταξίδι της «Σάρας της κιθάρας» που ταξιδεύει από πίνακα σε πίνακα με τελικό προορισμό ένα καινούργιο πλέον πίνακα με όλες τις αναμνήσεις του ταξιδιού της !!


Το ταξίδι μας λοιπόν ξεκινάει από το κλασσικό τμήμα του Νηπιαγωγείου Κεντριού Ιεράπετρας, που είχε σαν αρμοδιότητα  να βρει τον πίνακα -αφετηρία του ταξιδιού και να «παίξει»μαζί του ! (όλες οι δράσεις του του κλασσικού τμήματος του Νηπιαγωγείου Κεντριού στο μπλογκ της αγαπημένης φίλης Καλλιόπης Παπουτσάκη!



Ο πίνακας- αφετηρία είναι ο πίνακας "The Open Window" του Juan Gris, απ' όπου η Σάρα η κιθάρα δραπετεύει και επισκέπτεται όλα τα νηπιαγωγεία-μέλη του προγράμματος.  Οργανώνονται έτσι πολλά παιχνίδια μουσειακής αγωγής, υλοποιούνται παιχνίδια μουσικοκινητικά, επενδύονται οι πίνακες μουσικά και αποδίδονται εικαστικά.


Στο χάρτη με τα συνεργαζόμενα νηπιαγωγεία τοποθετήσαμε βελάκια και αναπαραστήσαμε έτσι την διαδρομή που θα κάνει η Σάρα η κιθάρα, ξεκινώντας από το κλασσικό τμήμα του Νηπιαγωγείου του Κεντριού Ιεράπετρας.



Στο νηπιαγωγείο μας η Σάρα η κιθάρα επισκέπτεται τον πίνακα του Georges Seurat "The Seine and la Grande Jatte- Springtime"


Τα νήπια γνωρίσανε τον Georges Seurat, αλλά και το καλλιτεχνικό ρεύμα που πρεσβεύει, με την μορφή ενός χαρακτήρα κόμικ, που δημιουργήθηκε στην  εφαρμογή Pixton.com


Συζητήσαμε για τα στοιχεία του πίνακα και παίξαμε παιχνίδια μουσειακής αγωγής..
  • σ' ένα ύφασμα τοποθετήσαμε διάφορα αντικείμενα και τα παιδιά επέλεξαν μόνο όσα σχετίζονται με τον πίνακα.






  •                      από ένα κουτί με υφάσματα, ξεχωρίσαμε όσα ταιριάζουν με τα χρώματα του πίνακα και δραματοποιήσαμε τον πίνακα. Ένα παιδί έγινε βαρκούλα, το άλλο ποταμάκι και το τρίτο το δέντρο.







  • Παίξαμε μουσικοκινητικά το γνωστό τραγούδι "Βγαίνει η βαρκούλα"







Αναφερθήκαμε στο καλλιτεχνικό ρεύμα που εισήγαγε ο Georges Seurat, τον πουαντιγισμό, κατά τον οποίο ο καλλιτέχνης δεν χρησιμοποιεί σχήματα και γραμμές, αλλά με κουκκίδες δημιουργεί το εικαστικό του έργο!

Με τέμπερες και μπατονέτες προσπαθήσαμε να αποδώσουμε εικαστικά τον πίνακα του Georges Seurat και να εντρυφήσουμε περισσότερο στην συγκεκριμένη τεχνική!








  • O πίνακας που δημιουργήσαμε, καθώς και μερικά ακόμη αντικείμενα αποτέλεσαν το σκηνικό μας για την φωτογράφιση καρέ-καρέ των κινήσεων της Σάρας της κιθάρας και της γνωριμίας της με την βαρκούλα και τα άλλα αντικείμενα του πίνακα.








    • Ηχογραφήσαμε τους διαλόγους της Σάρας της κιθάρας με την βαρκούλα.





    • Με το λογισμικό Windows Movie Maker και την τεχνική Stop Motion, δημιουργήσαμε σε ταινία την επίσκεψη της Σάρας στον πίνακα του Georges Seurat.






    • Έτσι μας αποχαιρέτισε η Σάρα η κιθάρα, αφού μας χάρισε μοναδικές στιγμές χαράς, γέλιου, παιχνιδιού και νέων εμπειριών..
      και για να την ευχαριστήσουμε για την επίσκεψή της,
       της δώσαμε...την βαρκούλα!!




      0 σχόλια:

      Δημοσίευση σχολίου

       

      Kids of World... Template by Ipietoon Cute Blog Design

      Blogging tips
      Blogging tips